САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" е заплаха за трансатлантическата сигурност

Газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия, подкопава трансатлантическата сигурност. Това ...

Газопроводът "Северен поток 2"
Газопроводът "Северен поток 2" Източник: EPA

Газопроводът "Северен поток 2", който ще пренася природен газ от Русия до Германия, подкопава трансатлантическата сигурност. Това се казва в позиция на Държавният департамент на САЩ, предаде ДПА.

"Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние над нашите съюзници и партньори и подкопават трансатлантическата сигурност", каза на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

 

"Това е лоша сделка. САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно снабдяване, което не засяга колективната ни сигурност", продължава Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

 

"Северен поток 2" е проект на руската държавна компания “Газпром”. Компаниите, участващи в завършването му, бяха подложени на санкции от САЩ още през декември 2019 г.

Американското правителство, както и някои страни от ЕС, се опасяват, че прокарването на газопровода под Балтийско море ще доведе до по-голяма зависимост на Европа от руския газ, като същевременно ще елиминира ролята на Украйна в транзита на тези доставки.

 

Още от "Светът"

Хиляди словаци протестираха срещу плана на новото правителство да закрие специализираната прокуратура

Фицо се върна на власт за четвърти път, след като неговата опетнена от скандали лява партия спечели парламентарните избори на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа

Прочетете повече прочетете повече

Ройтерс: Байдън е готов на компромис с републиканците, за да осигури помощ за Украйна и Израел

Белият дом и Конгресът на САЩ бързат да сключат споразумение, което ще предостави военна помощ на двете съюзнически страни и в същото време ще предотврати нелегалната имиграция през границата на САЩ и Мексико

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени