САЩ готвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, вкл. нови РСЗО HIMARS

След руското нахлуване в Украйна САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за повече от 15 милиарда долара

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Zonanews

Съединените щати подготвят нова военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда долара, съобщи Ройтерс, позовавайки се на американски официални лица, пожелали да останат анонимни.

 

Пакетът, който ще бъде обявен скоро, ще включва реактивни системи за залпов огън HIMARS и боеприпаси за тях, различни системи за борба с дронове и радари, резервни части, помощ за обучение и техническа поддръжка. 

 

Пакетът ще бъде финансиран чрез американската Инициатива за подпомагане на Украйна (USAI), която дава възможност да се купуват оръжейни системи от производителите, а не да се взимат от запасите на САЩ. 

 

Вашингтон с тревога следи организираните от Москва референдуми в окупираните от нея райони на Украйна и подготвя нови санкции срещу Русия, ако Москва анексира тези области след плебисцитите, отхвърлени като фарсови и незаконни.

 

След руското нахлуване в Украйна САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за повече от 15 милиарда долара, припомня БТА.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени