САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради изборите и киберсигурността

Близо 30 юридически лица ще бъдат засегнати от мерките, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани, посочват източници

Екипите по киберсигурност прегарят, а атаките не спират
Екипите по киберсигурност прегарят, а атаките не спират Източник: Zonanews

Съединените щати планират да обявят нови санкции срещу представители на руските власти и юридически лица, съобщи Ройтерс, като се позовава на свои неназовани източници. Очаква се санкциите да бъдат обявени в четвъртък. Те са част от отговора на американското правителство на пробив в киберсигурността, установен през декември и според Вашингтон организиран вероятно от Русия. Кибератаката засегна софтуера, произвеждан от компанията Solar Winds и позволи на хакери достъп до хиляди компании и правителствени офиси, използващи нейните продукти. Близо 30 юридически лица ще бъдат засегнати от санкциите заради кибератаката или намесата в президентските избори в САЩ, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани.

 

Агенция Блумбърг съобщи, че обект на санкциите ще бъдат двайсетина юридически лица, сред които контролирани от руското разузнаване издания, както и чужди компании, действащи в интерес на Москва. Според източник на агенцията около десет руски официални представители и дипломати ще бъдат експулсирани от САЩ. Други мерки, планирани от администрацията на Джо Байдън, включват забрана на американски финансови институции да търгуват нов дълг, издаден от Руската централна банка, финансовото министерство и суверенен държавен фонд, посочва един от източниците. Точният формат на мерките за дълга засега не е ясен, уточни запознатият.

 

Новината за санкциите става факт дни след като Байдън предупреди руския си колега Владимир Путин, че САЩ ще защитават интересите си. Напрежението е високо и заради струпването на руски сили край украинските граници.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени