САЩ готвят признаването на руска ядрена атака срещу Украйна за нападение срещу НАТО

Документът е внесен от демократът Ричард Блументал и репуликанецът Линдзи Греъм. 

Ядрена атака
Ядрена атака Източник: Zonanews

В Сената на американския Конгрес подготвят двупартийна резолюция, в съответствие с която в случай на използване на ядрено оръжие в Украйна от страна на руската армия, членовете на НАТО трябва да възприемат като нападение срещу НАТО. Документът е внесен от демократът Ричард Блументал и репуликанецът Линдзи Греъм. 

 

"Според нас евентуално използване на ядрено оръжие (от Русия, бел. ред.) ще доведе до радиационно заразяване на големи територии в Европа, където са разположени съюзниците от НАТО", заяви сенатор Греъм на пресконференция, цитиран от "Гласът на Америка". Той повтори казаното от президента Джо Байден преди дни, че ядрената заплаха от Русия е реална. 

 

Според представителя на Републиканската партия разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус предизвиква безпокойство и представлява провокация. Линдзи Греъм добави, че заплахата от използване на ядрено оръжие е най-високата от времената на Карибската криза. Според него най-добрият начин да се избегне ядрен удар е да се обясни на агресора какви биха били последиците за него от такъв удар.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени