САЩ и България задълбочават сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Източник: МВнР

Съединените щати и България проведоха вчера втора сесия на Стратегическия диалог на високо равнище, в който обсъдиха двустранни, регионални и глобални въпроси от голяма важност и за двете страни. Диалогът съвпадна със 120-ата годишнина от началото на дипломатическите отношения между САЩ и България и отбелязахме този важен момент заедно като приятели, съюзници и партньори, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано в неговия уебсайт.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Двустранната среща се състоя във Вашингтон в рамките на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ. "Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата" - това са посланията от срещата ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Благодаря за сърдечното посрещане като вицепремиер на България. Страната ни е стратегически партньор, значим съюзник и приятел", коментира Мария Габриел.

 

А ето и пълния текст на изявлението на Държавния департамент

Концентрираме се върху изпълняване на следните приоритети:

 

Общ подход спрямо глобални и регионални въпроси

Оставаме твърдо единни в подкрепата си за Украйна. Непровокираната и неоправданата война на Русия срещу Украйна нарушава явно международното право, заплашва основания на правила международния ред и подкопава стабилността в Европа, както и сигурността в района на Черно море. Имаме обща цел за сигурен, проспериращ и взаимосвързващ Черноморски район, свободен от заплахи за териториалната цялост, икономическо принуждаване и зловредно влияние.

 

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната

Предвид стратегическото положение на България в региона и в НАТО развиваме партньорството си в областта на отбраната, за да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския регион, включително чрез съвместното ни участие в многонационалната бойна група на НАТО, чийто домакин е България. Нашето стабилно сътрудничество повишава оперативната съвместимост на НАТО, развива усилията на България за модернизация на отбраната и доразвива отбранителния промишлен сектор на страната.

 

Увеличаване на икономическото и енергийното сътрудничество

Виждаме значителния напредък на България в диверсификацията на енергийния сектор и все по-малката зависимост от руски енергийни източници. Работим заедно, за да създадем по-устойчив енергиен пазар, да развием сътрудничество в сферата на ядрената енергия за граждански цели и да ускорим преминаването към нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширяване на двустранните търговски и инвестиционни връзки чрез насърчаване на иновациите, приемане на ефективно управление на новите технологии и насърчаване на благоприятна бизнес среда и ще обмислим как да разширим партньорството си в областта на новите технологии и космическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на проверката на преките чуждестранни инвестиции, за да гарантираме националната сигурност.

 

Защита на демокрацията и подсилване на върховенството на закона

Предвид важността на задълбочаването и разширяването на сътрудничеството ни в борбата с чуждата дезинформация и пропагандата подписахме Меморандум за разбирателство за противодействие на манипулирането на чуждестранна информация. Работим, за да достигнем осезаеми и практически резултати, които ще ни помогнат да браним демокрацията, като се борим с нарастващата заплаха от чуждестранно зловредно влияние и финансирана от държавата дезинформация. Подчертахме също така, че продължаваме да полагаме усилия за укрепване на върховенството на закона и за гарантиране на независимостта на съдебната власт и възнамеряваме да продължим съвместните си усилия за изкореняване на проблема с трафика на хора.

 

Укрепване на двустранните отношения

Виждаме трайните връзки между хората в двете страни и ще продължим да ги развиваме чрез академичен, културен и професионален обмен. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътуване, а Съединените щати потвърдиха подкрепата си за продължаващите усилия на България да изпълни правните изисквания за включване в програмата.

 

Стратегическият диалог беше свикан от съветника на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей и заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Мария Габриел и включваше високопоставени представители на двете правителства.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени