САЩ и Германия се разбраха за "Северен поток 2"

Берлин ще инвестира 1 млрд. евро в "енергийния преход" на Украйна

Северен поток 2
Северен поток 2 Източник: Globallookpress.com
САЩ прекратяват усилията си да блокират довършването на газопровода "Северен поток 2" докато в замяна Германия се ангажира да инвестира в енергийния сектор на Украйна и да подкрепи общоевропейски санкции срещу Русия, в случай че руснаците решат да използват природния газ като политическо оръжие, съобщава "Вашингтон пост".
 
Германия се ангажира да учреди и администрира "зелен" фонд за енергийния преход на Украйна в размер на 1 милиард долара и ще дари първите 175 милиона във фонда. Берлин ще работи за допълнителни инвестиции в украинския енергиен сектор през бюджета на Евросъюза за периода 2021-2027 година и ще осигури техническа помощ за включване на Украйна в европейската електрическа мрежа.
 
Германско-американската декларация съдържа и ангажимент за подкрепа на енергийния преход и в други държави от Централна и Източна Европа. Според високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от агенция Ройтерс, германското правителство се е ангажирало да противодейства на национално и на европейско равнище на Русия, ако Москва използва природния газ като политическо оръжие срещу други държави.
 
В телефонен разговор в нощта срещу четвъртък руският президент Путин и германският канцлер Меркел са обсъдили възможността за удължаване на транзита на руски природен газ през Украйна след изтичането на договорния срок през 2024 година, съобщиха от Кремъл. Путин е подчертал, че "Северен поток 2" е "чисто комерсиален" проект.
 
Германският външен министър Хайко Маас потвърди, че страната му ще положи усилия да осигури продължаване на газовия транзит през украинска територия през следващото десетилетие.
 

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени