САЩ и Иран започват непреки разговори за ядреното споразумение

Иран ще спре ядрените стъпки само ако всички санкции на САЩ срещу Иран бъдат отменени

САЩ и Иран започват непреки разговори за ядреното споразумение
САЩ и Иран започват непреки разговори за ядреното споразумение Източник: IIPA

Иран и САЩ ще проведат непреки разговори във Виена днес с цел връщане на двете държави към пълно изпълнение на сключената през 2015 г. ядрена сделка между световните сили и Ислямската република, която американците напуснаха преди 3 г., информира Ройтерс. Откакто Вашингтон се оттегли през 2018 г. и върна санкциите срещу Иран, Техеран започна постоянно да нарушава ядреното споразумение. Иранците многократно отказаха да водят "преки или непреки преговори" с дългогодишния си враг. В понеделник Вашингтон обяви, че очаква индиректните разговори с Иран за ядреното споразумение да бъдат тежки. И двете страни не очакват да бъде постигнат пробив.

 

Западен дипломат коментира пред осведомителната агенция в петък, че се очакват дипломатически совалки във Виена.

Говорител на Министерството на външните работи на Иран заяви, че иранската делегация няма да провежда разговори с американската делегация във Виена. В същото време ирански представител заяви пред Ройтерс, че дневният им ред по време на срещата във Виена ще е премахване на всички американски санкции срещу Иран. Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменеи, който има последната дума по всички държавни дела, е категорично против постепенно разхлабване на санкциите.

 

Иран ще спре ядрените стъпки само ако всички санкции на САЩ срещу Иран бъдат отменени. След като се потвърди, което ще отнеме няколко часа, Ислямската република бързо спира ядрените си стъпки, подчерта иранският представител. Администрацията на президента Джо Байдън иска да се възобнови ядрената сделка, но това изисква преговори. Държавният департамент на САЩ съобщи, че фокусът на разговорите във Виена ще бъде "ядрените стъпки, които Иран трябва да предприеме за връщане към изпълнение" на ядреното споразумение.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени