САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни

И тенденцията към разрастване на силите на САЩ и НАТО край западните граници на Руската федерация изглежда ще се запази

САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни
САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни Източник: EPA

Командващият силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс потвърди пред журналисти, че решението за изтегляне на 12 000 американски военни от Германия, прието през 2020 г., когато президент бе Доналд Тръмп, е спряно от новата администрация на САЩ. Опонентите на Тръмп заявяваха миналото лято, че съкращаването на войските на Пентагона е изгодно за Русия, но тя все още е застрашена от евентуално увеличаване на американския контингент в Полша, договорено от Варшава и Вашингтон през август 2020 г. И тенденцията към разрастване на силите на САЩ и НАТО край западните граници на Руската федерация изглежда ще се запази.

Полските медии активно обсъждат вече няколко дни резултатите от секретното стратегическо командно-щабно учение (СКЩУ) "Зима-2021", проведено на територията на страната, а също и в компютърен вариант - във Варшавската академия за национална отбрана, с участието на няколко хиляди войници и офицери. В заключителния етап от учението участваха президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашчак. Някои журналисти, правейки равносметка, съобщиха, че по време на маневрите планът за отбрана на границите с Русия и Беларус от "условен враг", разработен за срок от 22 дни, не свършил работа, понеже още на четвъртия ден Варшава "била обкръжена". Новинарското онлайн издание "Онет" твърдеше също, че в СКЩУ били използвани всички оръжия, налични или очаквани от полската армия в близките 10 години - като зенитните комплекси "Пейтриът" (Patriot), реактивните системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS), изтребителите от пето поколение Ф-35 Лайтнинг II (F-35 Lightning II). А според изданието "Супер експрес" по време на маневрите е била "тествана и внедрената през 2018 г. нова система за управление и контрол на войските".

 

По данни на медиите "челните батальони са изгубили към 80 на сто от личния състав, командната верига е била нарушена, пристанищата - превзети, Военноморските и Военновъздушните сили - унищожени изцяло въпреки подкрепата от НАТО". Изводът на полските аналитици и медии е категоричен: необходимо е Полша да укрепи отбраната си, включително чрез помощ от САЩ и други страни от Северноатлантическия алианс. Междувременно предприетото от администрацията на Байдън замразяване на плана за съкращаване на американските сили в Германия може да застраши изпълнението на споразумението за подсилване на войските на САЩ в Полша, сключено от Варшава и Вашингтон. Документът бе подписан на 15 август 2020 г. при посещение на държавния секретар Майк Помпейо. Тогава полски медии съобщиха, че докато американският контингент се изтегля от Германия в САЩ и западноевропейски страни, в Полша "ще пристигнат около 1000 войници и офицери допълнително към 4500-те военнослужещи от Пентагона, които вече се намират" в страната.

 

САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни`
САЩ и НАТО няма да позволят Русия да победи Полша за пет дни

Редица експерти са на мнение, че това решение също може да бъде замразено. Което тревожи Полша. Наблюдатели обръщат внимание, че СКЩУ "Зима-2021" се състоя в момент, когато в САЩ се формираше новата администрация, а тя смята да преразгледа предишните отношения на Тръмп с европейските му съюзници. Медиите посочват, че в телефонния разговор от 4 февруари между Кшищоф Шчерски и Джейк Съливан - съветници на полския и на американския президент, е било "демонстрирано пълното единодушие на страните по въпросите около Инициативата "Три морета" и по източната политика". Шчерски отбелязал по-специално: "Американската администрация се смени, но приоритетите остават същите". "Съветникът на президента Джо Байдън изцяло потвърди намерението на американската страна и занапред да засилва военното сътрудничество с Полша", добави полският държавен служител. Този извод от телефонния разговор между политиците от Полша и САЩ бе потвърден на 4 януари и от шефа на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох.

 

Същевременно руското министерство на отбраната с тревога преценява възможните действия на Пентагона и на алианса в Източна Европа. В отношенията Русия-НАТО и Русия-САЩ, свързани с идването на нова администрация в Белия дом, засега не се очертава позитивен сценарий. През януари министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу вече заяви, че "в най-близко време се предвижда в Полша да бъдат прехвърлени допълнителни американски подразделения". Полският зам.-министър на отбраната Войчех Скуркевич заяви в официален коментар за резултатите от СКЩУ "Зима-2021", че отношенията на Полша със САЩ и алианса занапред само ще се засилват. Той каза, че прочита медийните коментари за "провала на стратегическото учение (. . .) с широка усмивка". Скуркевич изтъкна, че ученията са необходими за подобряване на оперативните действия и тъкмо това ще бъде осъществено с подкрепа от въоръжените сили на САЩ и на НАТО.

Източник: "Независимая газета" (Превод: БТА)

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени