САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан

Данни на проекта "Разноските на войната" показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години

САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан
САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан Източник: Twitter

САЩ и НАТО започнаха днес окончателното изтегляне на своите войски от Афганистан, поставяйки началото на последния етап от приключването на "вечната война" на Америка след 20 години, предаде Асошиейтед прес. Американският президент Джо Байдън определи 1 май като официално начало на изтеглянето на оставащите около 2500-3500 войници на САЩ и близо 7000 военни на НАТО, припомня БТА.

Изпълнението на огромната задача по напускането започна още преди 1 май. Армията изнася оборудване, преценявайки кое да бъде върнато в САЩ, кое да бъде дадено на афганистанските сили за сигурност и кое да бъде продадено като непотребно на пазарите в Афганистан.


Данни на проекта "Разноските на войната" показват, че САЩ са похарчили над 2 трилиона долара в Афганистан през последните 20 години. Според служители от американското МО през последната година се извършва затваряне на по-малки бази като част от изтеглянето. По думите им, откакто Байдън е обявил в средата на април, че изтеглянето трябва да приключи в края на лятото, само около 60 души военен персонал са напуснали Афганистан.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени