САЩ и партньорите им търсят начини за ускоряване на доставките на оръжия за Украйна, заяви Курт Волкър

Но сега ние вече говорим за нови системи - HIIMARS и NASAMS, разкри той

Курт Волкър
Курт Волкър Източник: Държавен департамент на САЩ

Американско и друго западно оръжие вече пристига в Украйна. То вече влияе на хода на бойните действия - като например атаките срещу складове за боеприпаси, които виждаме през последните дни. В същото време САЩ и партньорите им търсят начини за ускоряване на тези доставки. Това съобщи в ефира на информационния телемаратон Курт Волкър, бивш специален представител на САЩ в Киев, съобщава Укринформ. 

 

"Оръжейните системи и боеприпаси от САЩ вече пристигат, но не всички са дошли. Те ще поставят руснаците в по-уязвима позиция (...) На практика, в Украйна вече има много западно оръжие. "Javelin", "Stinger", гаубици и т.н. Но сега ние вече говорим за нови системи - HIIMARS и NASAMS. Те още не са пристигнали, но са на път", добави Волкър. 

 

На въпрос на журналиста, възможно ли е тази нова техника да пристигне още юли, Волкър отговори утвърдително. 

 

"Линдлийз-ът е специален способ, позволяващ на администрацията на САЩ да използват своите собствени запаси и да ги предава на Украйна, при това да го прави бързо. Това е процес, който продължава известно време. Ние предаваме системи (оръжейни, бел. ред.) и купуваме нови на тяхно място. САЩ и партньорите им търсят пътища, за да ускорят този процес", отбелязва той.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени