САЩ и съюзниците им ще се нуждаят от $10 трилиона за превъоръжаване

Страните от НАТО се опитват да достигнат нивото от 2% от БВП за отбрана, но служители на Алианса заявяват, че е нужно те да достигнат до 4 %

САЩ и НАТО
САЩ и НАТО Източник: X (бивш Twitter)

САЩ и техните съюзници ще се нуждаят от около $10 трилиона, за да се превъоръжат. Нова надпревара за превъоръжаване може да предизвика редица трудни решения за западните правителства. Това съобщи Bloomberg.

 

Миналата година глобалните разходи за отбрана достигнаха рекордните $2,2 трилиона. Страните от НАТО се опитват да достигнат нивото от 2% от БВП за отбрана. Но някои служители казват, че финансирането на отбраната трябва да бъде увеличено до 4%, за да се изпълнят плановете на алианса.

 

Според изчисленията на Bloomberg, ако САЩ и техните съюзници от Г-7 достигнат това ниво, това би означавало повече от $10 трилиона допълнителни финансови ангажименти през следващото десетилетие.

 

Бруталната реалност за САЩ и техните съюзници е, че усилията на диктатора Владимир Путин в Украйна означават, че те трябва драматично да засилят отбраната в Източна Европа, като същевременно изградят противотежест на Китай. В същото време Пекин засилва сътрудничеството си с Москва.

 

От друга страна, китайският лидер Си Дзинпин обяви планове за завземане на Тайван със сила и предяви претенции в други региони на Азиатско-тихоокеанския регион. Това принуждава западните лидери и техните избиратели да се справят с проблемите, свързани с данъците, социалното осигуряване и годините на просрочени държавни заеми.

 

Анализатори от Bloomberg Economics смятат, че за повечето членове на НАТО нарастващата тежест на подготовката за война ще създаде нова финансова парадигма. По-бедните страни от Алианса ще трябва да избират между повишаване на данъците, орязване на други части от бюджета и заеми.

 

Изданието смята, че Франция, Италия и Испания биха могли да пострадат най-много, ако се финансират допълнителни разходи чрез облигационните пазари. Дори САЩ, които вече харчат 3,3% от БВП за отбрана, могат да достигнат увеличение на заемите през следващото десетилетие до 131% от 99%.

 

Въпреки че войните в Украйна и Ивицата Газа привлякоха вниманието към Европа и Близкия изток, рязкото увеличение на разходите за отбрана е глобално явление. Например през 2024 г. разходите за отбрана на Китай ще се увеличат със 7,2%.

 

Разходите за отбрана на НАТО
Припомняме, че на юлската среща на върха на НАТО във Вилнюс беше взето решение, според което минималният размер на разходите за отбрана беше определен на 2% от БВП.

 

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни на Германия за ангажимента й да увеличи военния бюджет до това ниво.

 

Той отбеляза също, че по време на Студената война разходите за отбрана са били между 3 и 4 процента от БВП.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени