САЩ и съюзниците им ще унищожат руските сили в Украйна, ако Путин използва ядрено оръжие

Това заяви бивш директор на ЦРУ

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Ройтерс

САЩ и техните съюзници, включително НАТО, ще унищожат руските войски в Украйна, както и Черноморския флот на Москва, ако президентът Владимир Путин използва ядрено оръжие в Украйна, пише британският в. "Гардиън", цитирайки бившия ръководител на ЦРУ Дейвид Петреъс.

 

Генералът в оставка уточни, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан по въпроса, но подчерта, че евентуално използване на ядрени оръжия ще бъде "толкова ужасяващо, че трябва да има отговор - това не може да остане без реакция". Освен това радиацията ще достигне до територията на държави членки на НАТО, което може да бъде третирано като нападение, задействащо член 5-и от договора на организацията, каза той.

 

Петреъс подчерта, че целта не е да се стигне до ядрена ескалация, обаче "трябва да се покаже, че това не може да бъде прието по никакъв начин".

Според бившия директор на ЦРУ Путин е "отчаян", имайки предвид украинското настъпление и съпротивата, на която се натъква мобилизацията в Русия. "Реалността на бойното поле, пред която е изправен, според мен е необратима", добави генералът в оставка и изтъкна, че мобилизацията, анексирането и дори завоалираните ядрени заплахи "не могат да го измъкнат от тази конкретна ситуация".

 

В някакъв момент ще трябва да започнат преговори - и те ще са началото на края, предрича Петреъс. "Но заплахата трябва да се приема сериозно", добавя още бившият военен.

 

Високопоставеният републиканец от комисията по външни отношения на Сената на САЩ Марко Рубио също смята, че Путин е изправен пред два варианта: да създаде отбранителни линии или да се оттегли и да загуби територия. Според Рубио е "напълно възможно" Путин да нанесе удар по разпределителни пунктове, включително в Полша, през които в Украйна влизат американските и съюзническите доставки, съобщи БТА.

 

Според сенатора най-тревожният вариант е евентуална "руска атака срещу територията на НАТО, например насочена срещу летище в Полша или друга точка на разпределение" (...) "НАТО ще трябва да отговори на това" и реакцията ще зависи от мащаба и естеството на нападението, подчерта той. Путин вероятно смята, че нападение срещу логистичен център може да не доведе до ескалация, дори този център да не се намира в Украйна. Но НАТО може да е на друго мнение, предупреждава Рубио.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски се появи на фронтовата линия в Донбас, поздрави от Славянск бойците за деня на ВСУ (ВИДЕО)

Някой се нарече "втората армия в света", всички виждат за кого е първото място, всички виждат вашите сили, издръжливост, вашите умения, отбеляза украинският президент

Прочетете повече прочетете повече

Задръстване от петролни танкери край бреговете на Турция след влизането в сила на тавана на цените на руския петрол

Таванът от 60 долара на барел върху доставяния по море руски петрол влезе в сила от вчера и се превърна в поредната мярка, предприета от Запада, за да накаже Русия за инвазията ѝ в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Русия нанесе пореден терористичен ракетен удар срещу Украйна

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени