САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в Йемен

Хусите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка "Хамас", която контролира Газа

САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в Йемен
САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в Йемен Източник: AP

САЩ и Великобритания нанесоха удари от въздух и море срещу военни цели на хусите в Йемен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море и това е драматично разширяване на войната Израел-Хамас в региона. В Йемен свидетели потвърдиха за Ройтерс, че експлозии има в цялата страна, а президентът Джо Байдън предупреди късно снощи в изявление, че няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, ако са необходими.

 

"Тези целенасочени удари са ясно послание, че САЩ и нашите партньори няма да толерират атаки срещу нашите цивилни служители или да позволяват на враждебни лица да застрашат свободата на корабоплаване", каза Байдън. Британското министерство на отбраната каза в изявление, че "Първите индикации са, че способността на хусите да заплашват търговското корабоплаване е понесла удар".

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, който е в болница заради усложнения хирургическа операция, посочи в изявление, че ударите са били насочени срещу способности на хусите да използват дронове, балистични и крилати ракети, крайбрежен радар и въздушно наблюдение. Представител на хусите потвърди "рейдове" в столицата Сана и в градовете Саада и Дамар, както и в губернаторство Ходейда, наричайки ги "американо-ционистко-британска агресия".

 

Свидетели казаха пред Ройтерс, че нападенията са били насочени към военна база в непосредствена близост до летище Сана, военен обект близо до летище Таиз, военноморска база на хусите в Ходейда и военни обекти в Хаджа. Продължаващите удари са едни от най-драматичните досега демонстрации на разрастването на войната между Израел и Хамас в Близкия изток след избухването й през октомври, въпреки че САЩ казаха, че нямат намерение да ескалират напрежението. Американски служител, пожелал анонимност, каза, че ударите се  нанасят от самолети, кораби и подводници.

 

Служителят каза, че има повече от дузина мишени и ударите  целят да отслабят военни способности на хусите и не са само символични. "Целта на тези удари беше много ясна от самото начало и от страна на президента и трябваше да премахне способността за хусите да атакуват морски кораби, независимо дали търговски или военни", каза друг висш военен служител на САЩ. Хусите, които контролират по-голямата част от Йемен, се противопоставиха на ООН и други международни призиви за спиране на техните атаки с ракети и дронове срещу морските пътища в Червено море и на предупреждения от Съединените щати, че ще има последствия, ако не го направят.

 

Хусите казват, че атаките им са в подкрепа на палестинска ислямистка групировка "Хамас", която контролира Газа. След атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която 1200 души загинаха, а 240 бяха отвлечени, Еврейската държава започна военна операция и уби повече от 23 000 души в Газа. От края на декември хусите са атакували 27 кораба, прекъсвайки международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, по които преминава около 15% от световния корабен трафик.

 

Хусите, които завзеха голяма част от Йемен по време на гражданска война, се заклеха да атакуват кораби, свързани с Израел или пътуващи за израелски пристанища. Много от атакуваните кораби обаче не са имали връзка с Израел. Лидерът на хусите каза вчера, че всяка атака на САЩ срещу групировката ще получи отговор. Нощните удари в Йемен дойдоха само дни след най-голямата атака на хусите до момента на 9 януари в Червено море, която принуди военноморските сили на САЩ и Великобритания да свалят 21 дрона и ракети на хусите, изстреляни към южната част на Червено море

 

Видни републиканци в Конгреса приветстваха този ход, но го нарекоха закъснял, а някои от демократите съпартийци на Байдън изразиха безпокойство, че САЩ може да се въвлече в друга  война, която ще продължи още десетилетия. "Този удар закъсня с два месеца, но е добра първа стъпка към възстановяване на възпирането в Червено море", каза в изявление американският сенатор  Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската камисия по въоръжените сили.

 

През декември повече от 20 държави се съгласиха да участват в водена от САЩ коалиция, известна като операция "Пазител на просперитета", за защита на търговския трафик в Червено море. Но нанесените сега ударите на САЩ и Великобритания се извършват извън тази отбранителна коалиция.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени