САЩ изпращат нов пакет военна помощ за Украйна

Така общата военна помощ на САЩ за Украйна достига стойност над 3 милиарда долара

Американка военна помощ за Украйна
Американка военна помощ за Украйна Източник: AP

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да обяви в следващите дни пакет от военна помощ за Украйна, приблизително същия размер като този от 800 милиона долара, обявен миналата седмица. Но подробностите все още се уточняват. Това съобщи ИА Ройтерс като цитира свои източници.

 

Администрацията на Байдън миналата седмица обяви 800 милиона долара допълнителна помощ, включително оръжие и оборудване. Ако пакетът от помощ тази седмица е толкова голям, колкото се очакваше, това прави общата военна помощ на САЩ за Украйна на стойност над 3 милиарда долара. Украинските военни са получили допълнителни самолети, както и части за ремонт, за да могат повредените самолети да летят отново. Това са съобщили от Пентагона във вторник.

 

Говорителят на Пентагона Джон Кърби не даде подробности относно това кои държави са предоставили самолети, но потвърди нови трансфери и каза, че Украйна разполага с по-боеспособни изтребители, отколкото преди две седмици.

 

"Те са получили допълнителни самолети и самолетни части, които ще им дадат възможност да вдигнат повече самолети във въздуха", каза Кърби на брифинг, без да уточнява детайли. Той добави, че Вашингтон не е предоставил никакви самолети на Киев.

 

"Със сигурност сме помогнали с прехвърлянето на някои допълнителни резервни части, които са помогнали за техните нужди от самолети, но не сме транспортирали цели самолети", каза той.

 

Все пак това може скоро да се промени. Съединените щати обявиха планове за прехвърляне на руски хеликоптери в Украйна, които някога са били предназначени за Афганистан. Повече от 50 дни след войната, небето над Украйна все още е оспорвано и Русия няма въздушно господство - отчасти поради ВВС на Украйна, както и противовъздушната отбрана на Киев, включваща и преносими ракети земя-въздух, изстрелвани от рамо, предоставени от Съединените щати и техните съюзници. Това позволи на Украйна да проведе много по-ефективна наземна кампания, отколкото ако Русия имаше въздушно господство и можеше да защитава своите нахлуващи сухопътни сили от въздуха.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени