САЩ конфискуваха $6 млрд. на Русия

Парите ще бъдат дадени за възстановяването на Украйна

Долари
Долари Източник: Shutterstock

Пред американския Конгрес се развяха американски и украински знамена в подкрепа на решението за помощта от 61 млрд. долара за Украйна и конфискацията на руските пари. Долната камара на Конгреса прие закон за конфискация на руските активи в американски банки. Как ще протече безпрецедентната конфискация, съобщава Telegram каналът "МО".

 

Законът за замразяване на руските активи REPO (Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity) представлява правната основа за предаване на руски държавни активи на Украйна. Тези пари ще бъдат използвани за възстановяване на украинската икономика и компенсация на военните щети, нанесени от Москва. 

 

Конфискуваните средства са $6 млрд. Това е пълният обем на руски активи, които се намират в американски банки и бяха замразени от началото на войната. По-голямата част от руските активи – около $300 млрд., се намират в европейски банки (в Германия, Франция и Белгия).

 

Президентът на САЩ е упълномощен да конфискува руските активи и да ги преведе в два фонда: Компенсационинен фонд и Фонд за поддържане на Украйна. Законопроектът ще влезе в сила, като бъде гласуван и в Сената. Предполага се, че там проектът ще мине без проблем.

 

Лидерът на мнозиството в Сената Чък Шумър предприе процедурни стъпки, за да гласува Сенатът идната седмица пакета за чуждестранна помощ, който снощи бе гласуван от Долната камара, съобщи CNN. Идната седмица Сенатът излиза в почивка, но сенаторите ще се върнат, за да гласуват законопроектите още във вторник.

 

Американистката Александра Филипенко коментира пред "МО", че законът съдържа "спирачка за Тръмп", дори и да дойде на власт, "няма да може да спре предаването на парите докато Русия не изведе войските си от Украйна. Включително и от Крим".

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени