САЩ: Крим е легитимна цел за ударите на украинската армия

Украйна многократно е заявявала, че се стреми да си върне цялата територия, анексирана от Русия, вкл. Крим

Виктория Нюланд
Виктория Нюланд Източник: Pinterest

Съединените щати смятат, че Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., трябва да бъде най-малкото демилитаризиран, обяви заместник-държавният секретар Викторию Нюланд, цитирана от Ройтерс. Тя направи изказването си по време на онлайн дискусия, организирана от Фонда за международен мир "Карнеги" във Вашингтон.

 

Нюланд заяви също, че САЩ подкрепя украинските атаки срещу военни цели на полуострова. Крим, който включва пристанището Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Русия, има стратегическо значение, припомня агенцията.

 

"Без значение какво ще решат украинците за Крим по отношение на това къде изберат да ударят, Украйна няма да бъде в безопасност, освен ако Крим не бъде най-малкото демилитаризиран", казва американската дипломатка.

 

На въпрос за опасностите от ескалация на войната в Украйна, Нюланд отговори, че Русия разполага с множество военни съоръжения, които са от решаващо значение за конфликта. "Това са законни цели, Украйна ги удря и ние подкрепяме това", добави тя.

 

Украйна многократно е заявявала, че се стреми да си върне цялата територия, анексирана от Русия. Кремъл, от своя страна твърди, че всякакви удари срещу Крим биха били изключително опасни и рискуват голяма ескалация на войната.

 

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени