САЩ наложиха санкции на четирима служители на иранското разузнаване

Смята се, че те стоят зад опит за отвличане на американски журналист

Ирански командоси
Ирански командоси Източник: iStock

САЩ наложиха санкции на четирима служители на иранското разузнаване, които стоят зад опит за отвличане на американски журналист и правозащитник, съобщи американското финансово министерство, цитирано от Ройтерс и ДПА.

 

Иран отхвърли твърденията за такъв заговор като "неоснователни". През юли американски прокурори обвиниха четиримата в заговор за отвличане на базиран в Ню Йорк журналист, критикуващ Техеран. Ройтерс потвърди, че става дума за иранско-американската журналистка Мазех Алинеджад.

 

Санкциите предвиждат замразяване на авоарите на тези лица в САЩ и забрана американски граждани и фирма да имат бизнес с тях. Целта на осуетеното отвличане е била също така да се сплашат други критици на Техеран, живеещи в САЩ или други страни.

 

Иран днес отхвърли американските санкции, като заяви чрез агенция ИСНА, че вместо да разпространява неоснователни твърдения, САЩ е по-добре да се опитат да се излекуват от "пристрастяването си към налагане на санкции".

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени