САЩ наложиха санкции на четирима служители на иранското разузнаване

Смята се, че те стоят зад опит за отвличане на американски журналист

Ирански командоси
Ирански командоси Източник: iStock

САЩ наложиха санкции на четирима служители на иранското разузнаване, които стоят зад опит за отвличане на американски журналист и правозащитник, съобщи американското финансово министерство, цитирано от Ройтерс и ДПА.

 

Иран отхвърли твърденията за такъв заговор като "неоснователни". През юли американски прокурори обвиниха четиримата в заговор за отвличане на базиран в Ню Йорк журналист, критикуващ Техеран. Ройтерс потвърди, че става дума за иранско-американската журналистка Мазех Алинеджад.

 

Санкциите предвиждат замразяване на авоарите на тези лица в САЩ и забрана американски граждани и фирма да имат бизнес с тях. Целта на осуетеното отвличане е била също така да се сплашат други критици на Техеран, живеещи в САЩ или други страни.

 

Иран днес отхвърли американските санкции, като заяви чрез агенция ИСНА, че вместо да разпространява неоснователни твърдения, САЩ е по-добре да се опитат да се излекуват от "пристрастяването си към налагане на санкции".

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени