САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени в работа за руските тайни служби

Това са Тарас Козак, Олег Волошин, Владимир Сивкович и Владимир Олийник

Многоглавата хидра на руския шпионаж
Многоглавата хидра на руския шпионаж Източник: Zonanews

САЩ наложиха санкции на четирима украинци, обвинени, че работят за руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) с цел да дестабилизират Украйна, предадоха световните агенции. Двама от четиримата - Тарас Козак и Олег Волошин - , са действащи депутати от партията "Опозиционна платформа - За живота". Те са обвинени, че са били натоварени от ФСБ "да вербуват бивши и настоящи правителствени представители, за да поемат контрола над украинското правителство и да контролират инфраструктурата на страната заедно с руска окупационна сила", се казва в изявление на министерството на финансите на САЩ.

 

Другите две лица в списъка са бившият заместник-ръководител на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович, както и ексдепутатът Владимир Олийник. "Това показва, че стоим рамо до рамо с украинското правителство в опитите да идентифицираме, извадим на бял свят и попречим на усилията на Русия за дестабилизиране на Украйна", заяви високопоставен представител на американското правителство.

 

Според американското министерство на финансите четирите лица, станали обект на санкции, изпълняват инструкции на ФСС и играят роля в руската кампания за дестабилизиране на суверенни държави, включително САЩ. Козак контролира новинарски канали в Украйна и подкрепя плановете на ФСС да очерни приближени на украинския президент Володимир Зеленски и да го обвини несправедливо в злоупотреби, отбеляза министерството

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени