САЩ наложиха санкции върху цяла флотилия от яхти на Путин

Под сакнциите попадат също така няколко военнопрестъпника от най-близкото обкръжение на Путин, министри от руското правителство, както и прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова

Яхтата Graceful
Яхтата Graceful Източник: Ynfpublishers

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на няколко яхти, свързани с руския политически елит и лично с военнопрестъпника Путин. Общо санкционираните яхти са 7, както и 16 компании и три самолета, съобщи "Европейская правда"

 

Управлението за контрол на чуждестранните активи на САЩ (OFAC) определи като свързани директно с Путин яхтите Graceful, плаваща под руски флаг, и Olympia, плаваща под знамето на Камановите острови. На тези яхти Путин неведнъж е правил пътешествия, вкл. през 2021 г. в Черно море, когато към него се присъедини Александър Лукашенко. 

 

Като свързани с Путин са определени и яхтите Shellest и Nega, принадлежащи на руската компания Revival of Meritime Traditions и Limited Liability Company Gelios. Shellest периодично се появява в района, където е разположен черноморският дворец на Путин, а яхтата Nega е използвана от руския диктатор за пътешествия по руския север. 

 

Под американски санкции попада и брокерската компания Imperial Yachts SARL, която се занимава с обслужването на елитни яхти, както и нейният генерален директор. Компанията има отделен офис в Русия и се занимава с обслужването на яхтите на много представители на руския политически и стопански елит, вкл. от най-близкото обкръжение на Путин. 

 

към списъка със санкциите са добавени и регистрираната в Сан Маринов Skyline Aviation заради нейнаат дейност в окупирания Крим и свързания с нея луксозен самолет T7-OKY; яхтата Sea Rapsody, Madame Gu  и разположеният на палубата й хеликоптер 3A-MGU, частният самолет P4-MGU. Последните три се смята, че са собственост на депутата от държавната Дума, милиардерът Андрей Скоч. 

 

Под сакнциите попадат също така няколко военнопрестъпника от най-близкото обкръжение на Путин, министри от руското правителство, както и прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова. 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени