САЩ нанесоха въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групи в Сирия

Сред споменатите от американското министерство на отбраната групи на прицел на ударите са "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада"

Въздушен удар в Сирия
Въздушен удар в Сирия Източник: TVZvezda

Американският президент Джо Байдън нареди да бъдат нанесени въздушни удари срещу подкрепяни от Иран милиции в Сирия, съобщи Пентагонът. Това става след нападение срещу база, използвана от водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Ирак преди две седмици. Цивилен, нает от коалицията, бе убит, а атаката се свърза със слабо известна шиитска групировка. Ракетни удари имаше и срещу бази в Багдад, включително в зоната, където е разположено американското посолство. Първият въздушен удар на американските сили, откакто Байдън влезе в Белия преди месец, е съгласуван с партньорите според говорителя на Пентагона Джош Кърби.

 

Той обясни, че атаката е унищожила "обекти на граничен пункт (в Източна Сирия - бел. ред.), използван от множество подкрепяни от Иран военни групи". Използвани са седем бомби с прецизно насочване, поразени са седем обекта. Сирийският център за наблюдение на човешките права казва, че са убити най-малко 17 проирански бойци, предаде "Франс прес". Предполагаемите жертви са част от "Хашд аш Шааби" ("Народни мобилизационни сили"), шиитски иракски милиции. Центърът уточнява, че са унищожени и три камиона с боеприпаси. Числата потвърждават медицински и други източници на "Ройтерс".


Не се посочва точното място, но според телевизия "Ал Джазира" въздушната база "Имам Али", в района на Букамал, е цел на нападението.

"Президентът Байдън ще действа," за да защити американските и коалиционни сили, но ударът същевременно е съзнателно нанесен с цел да "деескалира цялостната ситуация както в Източна Сирия, така и в Ирак". Сред споменатите от американското министерство на отбраната групи на прицел на ударите са "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада". Първата - с която се смята за свързан обявилият се за извършител на атаката в Ербил - бе в основата на напрежението между Съединените щати и Иран преди малко повече от година, довело до убийството на ръководителя на външните операции на Революционната гвардия на Техеран Касем Солеймани в Ирак.


Междувременно САЩ и Иран продължават задочния си спор дали Вашингтон трябва първо да свали санкциите срещу ислямската република, наложени при изтеглянето на страната от международното споразумение за ядрената програма по време на предшественика на Байдън Доналд Тръмп. Според Байдън, който иска връщане към ядрената сделка, първата крачка трябва да е на Техеран - с връщане към условията по споразумението, а те в момента се нарушават.

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени