САЩ обяви спешна военна помощ за Украйна в размер на $300 млн.

Конгресът продължава да блокира много по-голям пакет

Американска помощ за Украйна
Американска помощ за Украйна Източник: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

САЩ ще изпратят днес нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара, съобщи днес администрацията на президента Джо Байдън - първият подобен ход от месеци, тъй като допълнителните средства за Киев остават блокирани от републиканските лидери в Конгреса, предаде Ройтерс.

 

Белият дом се опитва да намери начини да изпрати повече военна помощ предвид ситуацията на бойното поле и съпротивата срещу финансирането от републиканските хардлайнери. Поради противопоставянето на някои републиканци в Камарата на представителите, Конгресът на САЩ не успя да одобри предоставянето на повече от$ 60 млрд. на Украйна от началото на миналата есен. Доставките на физическо оръжие спряха в края на декември 2023 г., като последният транш беше $250 млн.

 

Парите са намерени благодарение на изплащането на заеми, които Пентагонът предостави за скорошни покупки на оръжие, каза един от източниците пред Ройтерс.

 

Според Politico пакетът ще бъде на стойност $300 млн. ще включва APAM, по-стара версия на ракетите с голям обсег ATACMS, които могат да изстрелват до 160 км и да носят касетъчна бомба; 155-милиметрови снаряди; управляеми ракети за РСЗО (реактивни системи за залпов огън).

 

Без значителна помощ от САЩ Украйна ще загуби значителна територия тази година, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс вчера на изслушване в сенатската комисия по разузнаване. Според него страната "има много по-мрачно бъдеще пред себе си":

"Когато висш украински колега ми разказа какво се е случило, той отбеляза, че хората се бият, доколкото могат, свършват боеприпасите, а руснаците продължават да идват. Вярвам, че без да поддържате доставките през 2024 г., ще видите още повече примери като Авдеевка".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени