САЩ обявиха допълнителна военна помощ за Украйна на стойност $400 милиона

Пакетът ще бъде попълнен посредством специалните правомощия на американския президент Джо Байдън да отпуска военно оборудване от запасите на американските въоръжени сили без да иска одобрение от Конгреса

Американска военна помощ за Украйна
Американска военна помощ за Украйна Източник: CNN

САЩ обявиха днес пореден пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара, включващ боеприпаси и друго военно оборудване. Това потвърди ръководителят на президентската канцелария Андрей Ермак.

 

 

Пакетът ще бъде попълнен посредством специалните правомощия на американския президент Джо Байдън да отпуска военно оборудване от запасите на американските въоръжени сили без да иска одобрение от Конгреса при извънредни обстоятелства, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън при обявяването на помощта.

 

"Този пакет военна помощ ще включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън "HIMARS" и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се отбранява, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата "Bradley", понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, както и поддръжка, обучение и подкрепа", посочи Блинкън.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени