САЩ обявиха санкции срещу агенти на руското влияние на Балканите

Ударените от санкциите са лица от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония

Министерството на финансите на САЩ
Министерството на финансите на САЩ Източник: Pixabay

Съединените щати включиха 10 лица в нов кръг от санкции, насочени към ограничаване на руското влияние в Западните Балкани, съобщи Министерството на финансите на САЩ.


Санкционирани са и 20 фирми и организации, включително 11 базирани в Русия, в съответствие с указ на президента на САЩ от 2021 г., свързан със Западните Балкани и Русия. Други санкционирани са базирани в Северна Македония, Либерия и Обединените арабски емирства. Три петролни танкера, регистрирани в Либерия, също бяха включени в списъка.


Санкциите, свързани със Западните Балкани, са поредните, наложени от САЩ на политици, други лица и организации, целящи да намалят руските усилия да предотврати интеграцията на региона в международните институции, каза Министерството на финансите. Санкциите замразяват цялото имущество и други активи, които атакуваните имат в Съединените щати или са контролирани от граждани на САЩ и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.

 

Ударените от санкциите са лица от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.


Сред тях е Ратка Куноска Камчева, свързана с Йордан "Орце" Камчев, който има и българско гражданство, бе особено близък до избягалият в Унгария премиер Никола Груевски, вече бе санкциониран от Вашингтон за корупция. Наказани са и фирмите Kamcev Konsulting Skopje DOOEL и Orka Finanve, свързани с нея. Сергей и Ирина Самсоненко, също граждани на Северна Македония, са в списъка заради връзка с Камчев, както и свързващата ги скопска Bet City International D.O.O. и Орка холдинг на Камчев.


Включени са още Саво Цвиетинович, високопоставен служител на политическата партия, ръководена от Милорад Додик, проруският лидер на Република Сръбска (РС), който вече е под санкции на САЩ за предполагаема корупция и насърчаване на отцепването на доминираната от сърбите половина от Босна и Херцеговина. Цвиетинович е представител в Република Сръбска на фирма, собственост на бивш заместник-началник на руските военновъздушни сили, която "улесни незаконния трансфер" на произведени в Украйна двигатели за хеликоптери в Русия, се казва в изявлението. Цвиетинович каза пред босненско-сръбската новинарска агенция SRNA, че подозира политически мотиви зад санкциите на САЩ и че компанията, която представлява, има законен бизнес с Украйна и Русия. Той каза, че е доставил резервни части за двигатели, а не двигатели.

 

Под прицела е и Петър Джокич, министър на индустрията, енергетиката и минното дело на Додик, който подписа споразумение с хърватски колега за изграждане на тръбопровод от Хърватия до притежавана от Русия рафинерия в РС, се казва в съобщението. Социалистическата партия на Джокич заяви, че санкциите са "най-големият удар" срещу споразуменията, сложили край на войната в Босна от 1992-95 г. "и бъдещото сътрудничество и диалог" в страната.

 

Представителят на Додик в Москва, Душко Перович, беше санкциониран за лобиране за срещи между Додик и руския президент Владимир Путин, служейки като посредник между правителството на РС и неидентифициран руски милиардер и работейки за две от фирмите на милиардера, каза Министерството на финансите. Перович отрече пред SRNA да е замесен в какъвто и да било бизнес в Русия и каза, че основното му задължение е да лобира за РС и Додик и "ако това е грях за американците... нямам възражения".

 

През 2022 г. Додик каза, че Съединените щати го обвиняват в корупция въпреки липсата на наказателно производство срещу него.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени