САЩ обявиха санкции срещу агенти на руското влияние на Балканите

Ударените от санкциите са лица от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония

Министерството на финансите на САЩ
Министерството на финансите на САЩ Източник: Pixabay

Съединените щати включиха 10 лица в нов кръг от санкции, насочени към ограничаване на руското влияние в Западните Балкани, съобщи Министерството на финансите на САЩ.


Санкционирани са и 20 фирми и организации, включително 11 базирани в Русия, в съответствие с указ на президента на САЩ от 2021 г., свързан със Западните Балкани и Русия. Други санкционирани са базирани в Северна Македония, Либерия и Обединените арабски емирства. Три петролни танкера, регистрирани в Либерия, също бяха включени в списъка.


Санкциите, свързани със Западните Балкани, са поредните, наложени от САЩ на политици, други лица и организации, целящи да намалят руските усилия да предотврати интеграцията на региона в международните институции, каза Министерството на финансите. Санкциите замразяват цялото имущество и други активи, които атакуваните имат в Съединените щати или са контролирани от граждани на САЩ и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.

 

Ударените от санкциите са лица от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония.


Сред тях е Ратка Куноска Камчева, свързана с Йордан "Орце" Камчев, който има и българско гражданство, бе особено близък до избягалият в Унгария премиер Никола Груевски, вече бе санкциониран от Вашингтон за корупция. Наказани са и фирмите Kamcev Konsulting Skopje DOOEL и Orka Finanve, свързани с нея. Сергей и Ирина Самсоненко, също граждани на Северна Македония, са в списъка заради връзка с Камчев, както и свързващата ги скопска Bet City International D.O.O. и Орка холдинг на Камчев.


Включени са още Саво Цвиетинович, високопоставен служител на политическата партия, ръководена от Милорад Додик, проруският лидер на Република Сръбска (РС), който вече е под санкции на САЩ за предполагаема корупция и насърчаване на отцепването на доминираната от сърбите половина от Босна и Херцеговина. Цвиетинович е представител в Република Сръбска на фирма, собственост на бивш заместник-началник на руските военновъздушни сили, която "улесни незаконния трансфер" на произведени в Украйна двигатели за хеликоптери в Русия, се казва в изявлението. Цвиетинович каза пред босненско-сръбската новинарска агенция SRNA, че подозира политически мотиви зад санкциите на САЩ и че компанията, която представлява, има законен бизнес с Украйна и Русия. Той каза, че е доставил резервни части за двигатели, а не двигатели.

 

Под прицела е и Петър Джокич, министър на индустрията, енергетиката и минното дело на Додик, който подписа споразумение с хърватски колега за изграждане на тръбопровод от Хърватия до притежавана от Русия рафинерия в РС, се казва в съобщението. Социалистическата партия на Джокич заяви, че санкциите са "най-големият удар" срещу споразуменията, сложили край на войната в Босна от 1992-95 г. "и бъдещото сътрудничество и диалог" в страната.

 

Представителят на Додик в Москва, Душко Перович, беше санкциониран за лобиране за срещи между Додик и руския президент Владимир Путин, служейки като посредник между правителството на РС и неидентифициран руски милиардер и работейки за две от фирмите на милиардера, каза Министерството на финансите. Перович отрече пред SRNA да е замесен в какъвто и да било бизнес в Русия и каза, че основното му задължение е да лобира за РС и Додик и "ако това е грях за американците... нямам възражения".

 

През 2022 г. Додик каза, че Съединените щати го обвиняват в корупция въпреки липсата на наказателно производство срещу него.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени