САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия

Блинкен изтъкна, че остава жизнено важно Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: U.S. Air Force

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руските нашественици, веднага след приключване на обучението на украинските пилоти, каза вчера американски официален представител, предаде Ройтерс. Украйна активно търси произведените в САЩ изтребители F-16, за да се противопостави по-успешно на руското въздушно превъзходство.

 

Вашингтон даде официални уверения на Дания и Нидерландия, че Съединените щати ще ускорят одобрението на всички необходими заявки за трансфер от трета страна на F-16 в Украйна, така че Украйна да получи изтребителите, когато пилотите ѝ бъдат обучени. Дания и Нидерландия, двете страни, водещи в коалицията за обучение на пилотите, наскоро поискаха такива уверения.

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изпрати писма до своите колеги в Дания и Нидерландия, в които заявява, че исканията ще бъдат удовлетворени. "Пиша, за да изразя пълната подкрепа на Съединените щати както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за F-16", посочи Блинкън в писма до двамата външни министри, копие от които беше видяно от Ройтерс.

 

Блинкън изтъква, че остава жизнено важно Украйна да е в състояние да се защитава срещу продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ. Американският държавен секретар подчертава, че одобрението на исканията на трети страни ще позволи Украйна да се възползва "пълноценно от новите си способности възможно най-скоро, веднага щом първата група от пилоти завърши своето обучение".

 

През май президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение за украински пилоти на F-16, но до момента няма график за доставка на военни самолети в Украйна.

F-16 се произвежда от компанията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin).

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени