САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Международният наказателен съд в Хага
Международният наказателен съд в Хага Източник: Pixabay

Белият дом снощи заяви, че се противопоставя на разследването на Международния наказателен съд (МНС) на действията на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Вашингтон "не подкрепя" разследванията и каза, че "не вярваме, че те имат юрисдикция".

 

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали потенциалното издаване на заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и други израелски официални представители би могло да торпилира преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Говорителката обаче отказа да коментира темата по-подробно.

 

Израелски медии по-рано съобщиха, че Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви. 

 

От 2021 г. съдът в Хага, Нидерландия, разследва Израелските сили за отбрана и палестинската организация "Хамас" за предполагаеми военни престъпления в палестинските територии - ивицата Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. 

 

През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западния бряг и ивицата Газа. Нито САЩ, нито Израел обаче признават съда. В момента тече разследване и на актове на насилие, извършени от израелски заселници на Западния бряг.

 

Заповед за арест на Нетаняху и други израелски граждани, издадена от МНС, би означавала, че държавите, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги прехвърлят в Хага - при условие че те се намират на тяхна територия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени