САЩ отпускат $60 млрд. долара на Украйна до началото на април

От октомври 2023 г. Конгресът не успя да постигне съгласие по законопроекта за нов бюджет, който предвижда отпускане на средства за Украйна и Израел

Американският Конгрес
Американският Конгрес

Конгресът на САЩ, в който от есента на миналата година отлежава законопроектът за помощта за Украйна в размер на $61,4 млрд., може да го приеме в края на март или началото на април, съобщава CNN, позовавайки се на информирани източници. Според тях подкрепата за Киев ще бъде включена в законопроекта за новия бюджет, който председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се готви да подложи на гласуване.

 

Преди това председателят на Камарата на представителите блокира одобряването на два проектобюджета, предложени от демократите. Въпреки това, според източници на телевизията, Джонсън е провел частна среща с републиканците в долната камара, които насърчават идеята за нов двупартиен проект, който включва помощ за Израел и Украйна. Той не зае никаква позиция по плана, но призова да бъде финализиран, за да може документът да бъде подложен на гласуване.

 

Преразглеждането на проекта, като се вземат предвид коментарите на Джонсън, се извършва от председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол. В същото време, според източници на CNN, Джонсън поема риск, като подлага законопроекта на гласуване, тъй като крайнодесните членове на камарата - поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп - може да гласуват за отстраняването му от поста председател на Камарата на представителите. Също така инициативата може да не бъде подкрепена от левите демократи, които не желаят да отпуснат допълнителни средства на Израел.

 

От октомври 2023 г. Конгресът не успя да постигне съгласие по законопроекта за нов бюджет, който предвижда отпускане на средства за Украйна и Израел. Причината за забавянето беше несъгласието между демократите и републиканците: първите контролират Сената (горната камара на Конгреса), а вторите контролират Камарата на представителите (долната камара). На 13 февруари Сенатът прие законопроекта, но Камарата на представителите излезе във ваканция и не го гласува.

 

Без помощта на САЩ въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да отстъпят, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в края на миналата година. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е казвал същото, призовавайки републиканците да се споразумеят за пакета с помощ за Киев. В края на февруари американският президент предупреди, че бездействието на конгресмените заплашва Украйна с "мрачни" последици.

 

Съединените щати са лидер по отношение на размера на помощта, предоставена на Украйна от западните страни. От януари 2022 г. до края на септември 2023 г. Вашингтон е отделил около $75,4 млрд. за Киев, от които $45,7 млрд. са военна подкрепа, $25,8 млрд. са финансови и $3,8 млрд. долара са хуманитарни, според Института за световна икономика в Кил.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени