САЩ представиха новия стелт бомбардировач В-21 Raider: Той е въплъщение на решимостта ни (ВИДЕО)

САЩ представиха новия стелт бомбардировач: Той е въплъщение на решимостта ни (+ВИДЕО)

Новият американски стратегически бомбардировач В-21 Raider
Новият американски стратегически бомбардировач В-21 Raider Източник: Warfiles

Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред публика, след години на тайно разработване. Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойство във връзка с бъдещ конфликт с Китай, предаде Асошиейтед прес.

 

В-21 Raider (Нападател, бел. ред.) е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всеки аспект от програмата по създаването му е поверителен. Той беше представен в завода на корпорацията "Нортроп Груман" в Палмдейл, Калифорния.

 

Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна модернизация на Китай.

 

Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват "най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система", посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.

 

"Нуждаехме се от нов бомбардировач през 21 в., който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия", каза Дебора Лий Джеймс - министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.

 

"Макар да прилича на В-2, след като влезете в него, вече няма прилики", каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на "Нортроп Груман" - компанията, която строи бомбардировача, цитиран от БТА.

 

Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.

 

"Това не е просто още един самолет. Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме", заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени