САЩ предупреди Китай за последствия, ако помогне на Русия да избегне ефекта от санкциите

Това заяви съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан

Джейк Съливан
Джейк Съливан Източник: Forbes

Китай със сигурност ще понесе последствия, ако помогне на Русия да избегне мащабните санкции, наложени й заради войната в Украйна, заяви съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който ще се срещне утре с висшия китайски съветник по външната политика Ян Цзечъ.

 

Съливан заяви пред CNN, че според Вашингтон Пекин е бил наясно, че Москва планира някакви действия в Украйна преди началото на нашествието. Китай обаче може да не е бил наясно с пълния мащаб на плановете, добави съветникът.

 

САЩ следят внимателно до каква степен Пекин предоставя икономическа или материална подкрепа на Русия. Всякакви мащабни усилия за избягване на снакциите или подкрепа за Русия", която компенсира ефекта им, ще доведе до последствия, предупреди Съливан. Той добави, че китайските власти са били информирани "пряко" за това.

 

"Няма да позволим това да се случва", независимо коя страна помага на Русия, подчерта съветникът по националната сигурност.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени