САЩ предупредили Русия за терористична атака точно в "Крокус сити хол"

Информация е предадена директно на ФСБ

Изгорялата сграда на "Крокус сити хол"
Изгорялата сграда на "Крокус сити хол" Източник: NEWS.ru

Службите на Съединените американски щати са предупредили Русия, че "Крокус Сити хол" е потенциална мишена за терористична атака. Това става ясно от публикация на "Washington Post".

 

Още след смъртоносната стрелба в концертната зала от Белия дом припомниха, че са предупредили Кремъл за висок риск от атака в Москва. Тогава администрацията на Владимир Путин не послуша предупрежденията. 

 

Според американско официално лице, запознато със случая, но пожелало да остане анонимно, Русия е знаела за подготвяна атака срещу "Крокус сити хол". Това директно противоречи на твърденията на Москва, че съобщението от американските служби е било прекалено общо, за да се опитат да предотвратят атаката.

 

Това повдига нови въпроси за сигурността в Москва и защо Кремъл не е осигурил по-сериозни мерки за защита на концертното събитие. Припомняме, че в следствие на стрелбата загинаха 140 души, а много други бяха ранени.

 

Въпреки че Вашингтон редовно споделя информация за потенциални терористични атаки със свои международни партньори, това рядко се случва когато говорим за враг, за каквато се смята Русия.

 

Предупреждението за Кремъл е станало ден преди Америка да публикува призив към своите граждани в Москва да избягват публични събития. Информация е предадена директно на ФСБ, твърдят източниците на "Washington Post".

 

Според изданието първоначално сигурността била затегната, като включително бил направен инструктаж на персонала в "Крокус сити хол" какво да правят при терористична атака. По-късно местната полиция сваля гарда. Защо това се случва – не става ясно.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени