САЩ прехвърлят 5 армейски бригади в Източна Европа за защитата й от руската заплаха

Очаква се разполагането да продължи около девет месеца

Бойна машина M2 Bradley се движи по време на учение
Бойна машина M2 Bradley се движи по време на учение Източник: МО на САЩ

Съединените щати ще преместят формирования и части от една кавалерийска и една механизирана дивизия в Източна Европа като част от ротацията на американските войски, съобщи командването на Сухопътните войски на САЩ.

 

1-ва кавалерийска дивизия от Форт Кавазос, Тексас се готви да изпрати около 5500 войници на континента, за да замени части от 3-та и 1-ва пехотни дивизии на армията. Подразделение от Форт Карсън, Колорадо, също ще се разположи в Европа на мисия за засилване на възпирането на руската агресия от страна на НАТО.

 

От Форт Кавазос, щабът на 1-ва кавалерийска дивизия, бойният екип на 1-ва бронетанкова бригада, бойната авиационна бригада, поддържащата бригада и дивизионната артилерийска част ще бъдат разположени в Европа, за да се обучават заедно с партньорските държави като част от десетилетните усилия на САЩ да разубедят Русия от агресивни действия в Европа.

 

Тази мисия беше стартирана за първи път през 2014 г. в отговор на анексирането на Крим от Русия и подсилена през 2022 г. след пълномащабната инвазия на Москва в съседната страна. Щабът на дивизията ще замени щаба на 3-та пехотна дивизия, който се разположи в Полша през септември, за да командва оперативна група на американската армия от войници, действащи там и в балтийските страни, според командването на Сухопътните войски на САЩ.

 

Бойният екип на 1-ва бронетанкова бригада на дивизията ще замени бойния екип на 2-ра бронетанкова бригада на 3-та ИД. Артилерийската част и поддържащата бригада на 1-ва кавалерийска дивизия ще заменят артилерийската и поддържаща бригада на 3-та ID, а нейната бойна авиационна бригада ще замени бойната авиационна бригада на 1-ва пехотна дивизия, според службата. Очаква се разполагането да продължи около девет месеца.

 

Освен това се отбелязва, че през пролетта, като част от ротацията, авиационна бригада от 10-та планинска дивизия ще замени подобна бригада от 82-ра въздушнодесантна дивизия, която в момента е под командването на Централното командване на САЩ в Близкия изток.

Още от "Светът"

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени