САЩ прехвърлят войски и техника в Балтика и Полша

Става дума за специален пехотен батальон, шурмова авиация - самолети F-35 и хеликоптери AH-65

Американски войски
Американски войски Източник: Pixabay

САЩ прехвърлят войски и военна техника от Италия в Балтика. Става дума за около 800 военнослужещи и до осем бойни самолета F-35, съобщи АП. Агенцията се позова на високопоставен служител на Пентагона.

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обяви прехвърлянето на допълнителни американски сили, които вече са в Европа, към балтийските страни. Това става на фона на започналата руска инвазия и признаване на отцепническите Донецк и Луганск.

 

"Тези сили, съставени от въздушни и сухопътни сили, ще се придвижат през следващите дни... към североизточните и югоизточните флангове на НАТО и се очаква да пристигнат по-късно тази седмица", се казва в изявлението.

 

Плановете на Пентагона са да бъде разположена "специална група на пехотен батальон от около 800 души от Италия". От Германия ще бъде дислоцирана и дивизия на щурмовата авиация - 20 хеликоптера AH-64. Освен това от Гърция към Полша ще се премести ударна авиационна оперативна група, състояща се от 12 хеликоптера AH-64.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени