САЩ продължават да натискат силно за членство на РСМ в ЕС

САЩ остават на позицията си, че РСМ и Албания не трябва да се отделят в процеса на присъединяване към ЕС

Габриел Ескобар
Габриел Ескобар Източник: Rs.usembassy.gov

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Габриел Ескобар съобщи, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на ЕС, за възможно по-скорошно начало на присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС, съобщават македонските медии.

 

"Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС за всички страни от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че с изпълнението на условията трябва да бъдат все по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички държави. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна'', обясни Ескобар за "Гласът на Америка", цитиран от македонските медии.

 

Процесът на присъединяване на Република Северна Македония трябва да бъде решен от Европа, каза той, но добави, че САЩ силно подкрепят кандидатурата на страната за ЕС. "Вярваме, че тя е свършила огромна работа, тя вече е европейска държава, културно и исторически европейска държава. Оттук, искаме да видим тя да започне процеса колкото е възможно по-бързо", коментира Ескобар, цитиран от БТА.

 

Той добави, че ЕС не е разочаровал Република Северна Македония, тъй като продължава да ѝ помага. "Вярвам, че ще постигнем съответния договор за много кратък времеви период. Ще работим за това'', увери той.

САЩ остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не трябва да се отделят в процеса на присъединяване към ЕС, добави Ескобар.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени