САЩ разполагат допълнителна военна мощ в Близкия изток

Напрежението в региона се увеличи след убийството в сряда на Исмаил Хания, лидер на палестинската ислямистка групировка "Хамас"

Американски самолетоносач
Американски самолетоносач Източник: Global Look Press

САЩ разполагат допълнителна военна мощ в Близкия изток като отбранителна мярка с цел деескалация на напрежението в региона, заяви заместник-съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джонатан Файнър.
 
Напрежението в региона се увеличи след убийството в сряда на Исмаил Хания, лидер на палестинската ислямистка групировка "Хамас", в Техеран, ден след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската групировка "Хизбула". И двете групировки са подкрепяни от Иран.
 
Нарастват опасенията, че войната на Израел срещу палестинските бойци в Газа, която започна през октомври миналата година след нападения срещу еврейската държава, може да прерасне в по-широк близкоизточен конфликта.
 
Иран и "Хамас" обвиняват Израел за убийството на Хания в иранската столица и заедно с "Хизбула" се заканиха да си отмъстят. Израел към момента нито е поел, нито е отрекъл отговорност за убийството.
 
Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън днес ще свика екипа си по национална сигурност в ситуационната зала, за да обсъди развитието на ситуацията в Близкия изток. Освен това Байдън ще разговаря и с йорданския крал Абдула.
 
В петък Пентагонът заяви, че ще изпрати в региона допълнителни изтребители и военни кораби на военноморските сили на САЩ.

 

 

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени