САЩ с нов пакет мощна военна помощ за Украйна - доставят танкове, БТР-и и бронирани катери

Това заяви на днешния брифинг на институцията Сабрина Сингх, заместник говорител на американското МО

Танк Т-72
Танк Т-72 Източник: Twitter

Пентагонът заяви, че САЩ ще предоставят нов пакет военна помощ за Украйна в размер на $400 милиона. Това заяви на днешния брифинг на институцията Сабрина Сингх, заместник говорител на американското МО. 

 

"Този пакет в рамките на USAI изтъква потоянната привързаност на САЩ по отношение подкрепата за Украйна чрез удовлетворяването на най-насъщните й нужди, а така също и за укрепване на отбранителните способности на ВСУ, за да могат да защитават суверинитета на държавата в дългосрочна перспектива", добави Сингх. 

 

Новият пакет военна помощ предвижда финансиране на модернизацията на ПВО ракетите HAWK, които след това да бъдат предадени на Украйна. Предвижда се Вашингтон да достави на Киев 45 реновирани танка Т-72Б с усъвършенствана оптика, средства за връзка и бронезащита, а така също и 1100 тактически бойни дрона Phoenix Ghost, 40 бронирани речни катера.

 

Американската помощ ще съдържа и 250 бронирани машини M1117, както и обслужване и поддържане в боеготовност на вече предоставената техника. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени