САЩ с позиция за напрежението между България и Северна Македония

За Вашингтон е важно правителството на Християн Мицкоски да спазва и Преспанското споразумение с Гърция

Джеймс О'Брайън
Джеймс О'Брайън Източник: РИА Новости

Очаквам САЩ да бъдат много активни в разговорите за точния начин на прилагане на Договора за добросъседство между България и Северна Македония, веднага след като България се сдобие с редовно правителство". Това заяви помощник-държавният секретар на Щатите Джеймс О'Брайън.
 
Той добави, че за Вашингтон е важно правителството на Християн Мицкоски да спазва Преспанското споразумение с Гърция. "САЩ работят, за да гарантират, че новото правителство на РСМ спазва Споразумението от Преспа", каза О'Брайън.

 

"РСМ страда заради спорове със съседите си. Част от нашата работа е дипломатически да подготвим начин Северна Македония да запази споразумението, което има с Гърция. Мисля, че срещата, която проведохте, както и другите, които бяха проведени, помогнаха нещата да се запазят в този момент, така че Гърция да стане приятел, а не пречка за процеса на присъединяване на Скопие към ЕС", подчерта американският дипломат. 

 

Преди дни българското правителство заяви, че следи с тревожност изявления на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти, свързани с трансевропейски Коридор VIII. "Отказът от изграждане на основни компоненти на Kоридор VIII отслабва колективната сигурност на НАТО", посочват от кабинета. "Призоваваме правителството на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти", се казваше в позицията им.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени