САЩ са дали зелена светлина на Бундесвера да изпрати танкове "Леопард" на Украйна

Германия наскоро предаде първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T. На 19 септември Украйна получи от Германия ракетни установки Mars II и бронетранспортьори Dingo

Танк Леопард
Танк Леопард Източник: Pinterest

 Съединените щати са дали съвсем ясен сигнал на германското правителство, че няма да имат нищо против Бундесверът да предостави на Украйна бойни танкове Leopard 2. Това съобщи Франкфуртер алгемайне цайтунг (FAZ), като се позова на двама източници с достъп до поверителна информация. Според информацията, публикувана от реномираното германско издание, съветникът по сигурността на президента на САЩ Джейк Съливан е информирал за това съветника по външната политика на канцлера Йенс Плетнер през октомври.

 

Източникът на FAZ твърди, че Съливан е казал по телефона на Плетнер, че Америка ще се радва, ако Германия достави Leopard 2, но че трябва да го направи по своя инициатива. Уточнява се, че Вашингтон не изисква от Германия да извършва такива доставки. Втори източник на Франкфуртер твърди, че през октомври Съливан е сигнализирал на Плетнер, че ще бъде "добре", ако Германия даде "леопардите".

 

Федералното правителство не е отрекло информацията за "совалките" по оста Съливан - Плетнър. Говорител на германското правителство заяви, че то е "в постоянен контакт със съюзниците, особено със САЩ, относно съвместните усилия за подкрепа на Украйна". А германският канцлер Олаф Шолц неведнъж е подчертавал, че страната му действа в унисон с най-близките си съюзници. Досега САЩ не са доставили на Украйна бойни танкове от западен тип.

 

Въпреки това експертите твърдят, че има силни аргументи в полза на предоставянето на германски танкове за Украйна. Leopard 2 е стандартният танк на полската армия. Така че Киев може да обслужва машини от този тип директно през украинската граница в Полша. При доставка на американски танкове това би било невъзможно.

 

Германия наскоро предаде първата система за противовъздушна отбрана IRIS-T. На 19 септември Украйна получи от Германия ракетни установки Mars II и бронетранспортьори Dingo. При бойните танкове обаче до момента имаше проблем. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че страната му не изпраща на Украйна танкове Leopard 2, за да предотврати "разширяването на мащабите на войната".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени