САЩ са прехвърлили в Украйна 16 ракетни системи HIMARS, съобщи Пентагонът

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Wikipedia

САЩ са установили постоянни доставки на ракетни установки HIMARS за Украйна, вече са прехвърлени "стотици" такива боеприпаси и Вашингтон очаква тези стъпки да продължат и в бъдеще. Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол заяви това на брифинг относно новия пакет военна помощ на Вашингтон за Киев.

Той отказа да уточни колко точно ракети за HIMARS са включени в настоящия пакет. "Никога не сме посочвали точния брой на ракетите. Не искаме да съобщаваме на руснаците всички подробности", заяви заместник-ръководителят на военното ведомство на САЩ.

"През последните няколко седмици предоставихме стотици такива системи (РСЗО, бел. ред.), но няма да се впускам в подробности за точния брой в настоящия пакет", каза Кол. "Ние вече сме в ритъм на доставките, които пристигат на постоянни интервали. Може да се очаква, че такива боеприпаси ще бъдат включени и в следващия пакет от военна помощ на САЩ за Киев", подчерта той.

Според предоставената от него информация ракетите HIMARS, които Вашингтон доставя на Киев, са с обсег на действие около 70 км. Приблизително същите данни бяха цитирани от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на 20 юли. Той сигнализира, че САЩ засега не са склонни да започнат да доставят на Украйна снаряди HIMARS с обсег над 80 км.

Освен това Кол уточни, че Вашингтон не вижда необходимост да разширява доставките на самите пускови установки HIMARS за Киев. "Изпратихме 16 системи HIMARS. Всъщност това е доста. Според нашите оценки не са ви необходими стотици такива системи, за да постигнете търсения ефект. Става дума за високоточни системи, предназначени за много специфични видове цели, и украинците ги използват по този начин", каза заместник-министърът.

Според него Лондон вече е предоставил на Киев три РСЗО M270, а Берлин е обещал още три от същите системи, които "изискват същите ракети" като HIMARS. Кол добави, че САЩ, техните съюзници и партньори са доставили на Украйна "много голям брой" гаубици M777. "Приоритет е да се предоставят на украинците боеприпаси [за тези системи], за да могат да продължат да се бият", заключи той.

 

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии, отбелязва АП.

 

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, посочва АП.

 

"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.

 

Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени