САЩ са уверени в иранското участие в атаката срещу танкера "Мърсър стрийт"

Израел и САЩ обсъдиха съвместната борба рещу иранския терор

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Twitter

САЩ са уверени, че Иран е извършил атаката срещу притежавания от Израел военен кораб "Мърсър Стрийт". Това стана ясно от изявлението, което е разпространил в неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитирано от Джерусалем пост.

 

"Няма оправдание за тази атака, която следва модела на други атаки и подобно поведение, се казва в изявлението. Тези действия застрашават свободното международно корабоплаване по този решаващ воден път". Блинкен също така отбеляза, че САЩ работят с партньорите си, за да обмислят следващите стъпки и ще отговорят подобаващо.

 

Припомняме, че израелският външен министър Яир Лапид по-рано обсъди с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен "съвместна борба срещу иранския терор" и разработването на "реален и ефективен отговор". Великобритания също изрази увереност в участието на Иран и обеща отговор.

 

Официалният представител на иранското външно министерство Саид Хатибзаде коментира, че обвиненията за участие на Техеран в нападението срещу танкера "Мърсър стрийт" са неоснователни. "Израел трябва да спре тези неоснователни обвинения. Осъждаме такива изявления. Това не е първият път, когато Израел отправя такива обвинения срещу Иран".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени