САЩ съобщиха, че са обезвредили хакерска мрежа, свързана с руското разузнаване

За втори път в рамките на два месеца е предотвратено извършването на кибератаки

Руски хакери
Руски хакери Източник: Zonanews

Американското правосъдно министерство съобщи, че в обезвредило хакерска мрежа, свързана с руското разузнаване, предаде Ройтерс. "За втори път в рамките на два месеца предотвратихме извършването на кибератаки от хакери, подкрепяни от чужди държави, чрез използването на компрометирани рутери на територията на САЩ", заяви заместник главният прокурор на САЩ Лиза Монако.

 

Правосъдното министерство заяви, че през януари съдът е разрешил операция за обезвреждане на мрежа от стотици офис и домашни рутери, контролирани от руското разузнаване и използвани "като прикритие и средство за извършване на широк набор от престъпления".

 

"В този случай руските разузнавателни служби са се обърнали към престъпни групи, които да им помогнат в хакването на домашните и офис рутерите, но Министерството на правосъдието осуети замисъла им", добави главният прокурор Мерик Гарланд.

 

Той добави, че Министерството на правосъдието ще увеличи усилията си за противодействие на киберкампаниите на руското правителство срещу САЩ и партньорите им, включително срещу Украйна.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени