САЩ със силни съмнения относно мотивите за разполагане на руски войски в Казахстан

Прайс подчерта, че САЩ внимателно ще следят за нарушения на човешките права

Нед Прайс
Нед Прайс Източник: U.S. Department of State

Американският Държавен департамент се надява да получи от властите в Казахстан аргументиран отговор на въпроса от какво е продиктувана необходимостта за разполагане в страната на сили от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), съобщи говорителят на институцията Нед Прайс, цитиран от Би Би Си.

 

Той поясни, че според Вашингтон, правителството на Казахстан разполага със собствени ресурси, за да поддържа реда в страната.

 

В Казахстан влязоха руски и беларуски военни, след като президентът Касим-Жомарт Токаев поиска от ОДКС съдействие за овладяване на масовите протести в страната.

 

Прайс подчерта, че САЩ внимателно ще следят за нарушения на човешките права или опити за овладяване на казахстански институции от страна на чуждестранните сили.

 

"Надяваме се, че правителството на Казахстан скоро ще успее да реши проблемите, които имат фундаментален икономически и политически характер. И като партньор на народа и правителството на Казахстан, Съединените щати са готови да продължат сътрудничеството си с казахстанските власти и казахстанския народ", подчерта Нед Прайс.

 

Същевременно ставащото в Казахстан няма да повлияе на плановете за провеждане на преговори между държавите от НАТО и Русия във връзка със ситуацията в Украйна, насрочени за идната седмица, съобщи пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от Ройтерс.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени