САЩ се готвят да изпратят армия в Израел в случай на война с Иран

Това заяви председателят на комисията по външни работи към Камарата на представителите Майкъл Маккол

Американски военни
Американски военни Източник: Depositphotos

Камарата на представителите на САЩ ще изготви законопроект за използване на американските военни в Израел в случай, че военният конфликт с палестинската групировка "Хамас" ескалира в по-голяма война с Иран, заяви председателят на комисията по външни работи към Камарата на представителите Майкъл Маккол пред CNN.

 

"Надявам се, че никога няма да се наложи да подпиша този законопроект. Но имаме ситуация в Близкия изток, която ескалира с всеки изминал ден", каза Маккол.

 

Според него в текста на законопроекта няма да се споменава директно Иран, а ще се говори за намесата в конфликта от страна на неговите "проксита" - "Хизбула" и други шиитски милиции. Ако обаче иранската армия участва пряко в сраженията, към закона ще трябва да се добави цяла държава, каза Маккол.

 

Ръководителят на комисията не отговори на уточняващ въпрос дали подготвя този законопроект по искане на Белия дом. Маккол каза само, че документът се пише в случай на нужда.

 

"В момента подготвям проект, в случай че се появи нужда от него, а най-важното е, че ще бъде подкрепен от американския народ", каза Маккол.

 

В същото време, както отбелязва CNN, информацията за законопроекта се появи в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън се готви да замине за Израел, който планира да посети на 18 октомври.

 

Иран подкрепи нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и след избухването на войната заплаши израелската страна със сериозни последици, ако не се откаже от плановете за сухопътна операция в Ивицата Газа.

 

В нощта на 17 октомври Министерството на външните работи на Ислямската република предупреди за готовността на арабската съпротива за "превантивни действия" срещу израелските военни и не изключи влизането на иранската армия в конфликта, ако ООН се окаже безсилна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени