САЩ се отказа да изтегля войски от Германия

Това съобщи ръководителят на европейското командване на САЩ Тод Уолтърс

Ръководителят на европейското командване на САЩ Тод Уолтърс
Ръководителят на европейското командване на САЩ Тод Уолтърс Източник: Shutterstock

Според него "предварително планираното" изтегляне на американските войски от ФРГ, "което беше извършено в рамките на предишни инициативи, е било замразено". Според Уолтърс министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин "е в процес на извършване на много задълбочен преглед" на решението на предишната администрация на САЩ. "В крайна сметка той и президентът на САЩ (Джо Байдън) ще вземат решение", подчерта ръководителят на Европейското командване. Той отказа да коментира възможните срокове за приключване на ревизията на решението за изтегляне на войските и добави, че ръководството на Пентагона се нуждае от време за това.

Бившият министър на отбраната на САЩ Марк Еспер обяви на 29 юли 2020 г. изтеглянето на 11 900 военнослужещи от Германия. Според него около 6 400 от тях ще се завърнат в родината си, около 5 600 ще бъдат пренасочени в Италия и Белгия, докато максимум 25 хиляди американски войници и офицери ще останат в Германия. За подготовката на подобни планове заяви вече бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който многократно критикува Германия за факта, че според него тя не е похарчила достатъчно средства за поддържане на колективната отбрана на НАТО.

Още от "Светът"

Китайски учени са разработили изкуствен интелект, способен да имитира поведението на различни военни командири

Изкуственият интелект е бил разработен от специалисти от Националния университет по отбрана към Народноосвободителната армия на Китай

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени