САЩ се отказаха да наложат санкции на газопровода "Северен поток 2"

Това развитие показва колко фалшива беше цялата кампания срещу Тръмп като уж проруски президент

Байдън дава заден от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за Северен поток-2
Байдън дава заден от твърдата политика на администрацията на Тръмп по въпроса за Северен поток-2 Източник: DPA

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, предаде Франс прес. В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкен заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Nord Stream 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

 

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчертава в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ". Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкен на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2". Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните й работи", отбеляза Блинкен.

Това развитие показва колко фалшива беше цялата кампания срещу Тръмп като уж проруски президент, политиката на когото в сферата на енергийната сигурност Байдън и екипът му щели да преразгледат. Истината се оказа точно обратната и в пълно съвпадение с мнението на малка група анализатори в България и самата Америка - че Доналд Тръмп беше най-антируският президент след Рейгън и той провеждаше ефективна и много мощна политика на изтласкване  на Русия в сферата на ерегетиката и сигурността от традиционни за Москва региони, където нейното влияние беше особено силно - пример Югоизточна Европа. 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени