САЩ ще изпратят войски в България и още 8 страни, за да ги предпазят от руска инвазия

Това ще се случи, ако Москва нахлуе в Украйна

Владимир Путин и Джо Байдън
Владимир Путин и Джо Байдън Източник: Zonanews

САЩ ще изпратят войски в Източна Европа при нахлуване на Русия в Украйна. Това е било обсъдено по време на онлайн срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. Вашингтон не възнамерява да разполага армията си в самата Украйна при евентуално нашествие. Вместо това целта ще е да подсигури други страни в района.

 

Американският президент Джо Байдън отговори на въпроси на журналисти в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва уикенда. Той бе попитан защо е решил да се откаже от идеята за разполагане на американски войски в Украйна в случай на "инвазия" на Русия.

 

"Тя никога не е била разглеждана. Готови ли сте да изпратите американски войски на война в Украйна, за да се бият срещу Русия на бойното поле?", попита президентът. В случай на "инвазия" американски войски ще бъдат изпратени в страните от Букурещката деветка (B9), разположени на източния фланг на НАТО. Това са България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония.

 

"Ще трябва да изпратим повече американски и натовски войски на източния фланг, в B9, във всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака на Русия", каза Байдън.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени