САЩ ще разработят модерна версия на свое ключово ядрено оръжие

Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети

Американско ядрено изделие B61
Американско ядрено изделие B61 Източник: Military Today

САЩ ще разработят модерна версия на тактическото си ядрено оръжие B61 за потенциална употреба срещу "по-труднодостижими" военни цели,  съобщиПентагонът. Очаква се Конгресът на САЩ да даде одобрението си за проекта.

 

Бомбата, обозначена като B61-13, ще бъде произведена от Националното управление за ядрена безопасност  към Министерството на енергетиката и ще може да се използва с модерни самолети. Според Пентагона въвеждането на B61-13 не е отговор на конкретно събитие, а "отразява текущата оценка на променящата се среда в областта на сигурност".

 

Производството няма за цел да увеличи общия брой на оръжията в ядрения арсенал на САЩ. По-скоро то трябва да осигури на американския президент "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели" и да замени някои бомби 62-7. Ядрените оръжия тип В61 са част от запасите на САЩ от десетилетия и редовно се доразвиват.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени