САЩ след украинските удари по руски ВВС бази: Не помагаме, но и не пречим на Киев да създаде оръжия с голям обсег

Заедно с други партньори по света сме решени да гарантираме, че те разполагат с оборудването, от което се нуждаят, за да се защитават, да защитават територията си и свободата си, заяви Блинкен

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: Shutterstock

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и шефът на Пентагона Лойд Остин заявиха, че американските власти не помагат на Украйна да създава оръжия с далечен обсег на действие, които да поразяват руската територия, но и не възпрепятстват усилията ѝ в тази посока.

 

Коментарите на американските служители дойдоха в деня, в който отново бяха атакувани летища дълбоко в руската територия, уточнява Би Би Си. Във вторник горя резервоар за съхранение на нефт близо до летище Курск, а в понеделник бяха ударени две военни летища: край Рязан и в Енгелс. В тези военновъздушни бази се намират стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрени оръжия. Русия заяви, че атаките са извършени от безпилотни самолети на украинските въоръжени сили, но Киев не призна официално участието си в ударите.

 

"Ние не насърчаваме и не предоставяме на Украйна средства за нанасяне на удари по руска територия", заяви ръководителят на Държавния департамент Антъни Блинкен. - Но е важно да разберем през какво преминават украинците всеки ден - през продължаващата руска агресия срещу страната им. Заедно с други партньори по света сме решени да гарантираме, че те разполагат с оборудването, от което се нуждаят, за да се защитават, да защитават територията си и свободата си.

Ръководителят на Пентагона описа ситуацията по следния начин.

 

Работят ли САЩ, за да попречат на Украйна да развие свой собствен потенциал за удари с голям обсег? Краткият отговор е "не". Със сигурност не го правим, каза шефът на Пентагона Лойд Остин. По-рано украинските власти бяха заявили, че разработват безпилотни самолети, които могат да нанасят удари на разстояние около 1000 км.

 

Според руски военни блогъри обаче базите в Енгелс и край Рязан може да са били поразени от модифицирани от Украйна безпилотни самолети Ту-141 "Стриж" (разработени и въведени на въоръжение още по съветско време).

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени