САЩ свалиха с ракета китайския шпионски балон край бреговете на Южна Каролина

Изтребител Ф-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил шпионския балон

Унищожаването на китайския шпионски балон над Южна Каролина
Унищожаването на китайския шпионски балон над Южна Каролина Източник: Ройтерс

Американски военен изтребител F-22 свали китайския балон, който се носеше във въздуха край бреговете на щата Южна Каролина, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с това приключи драматичната сага, която насочи вниманието към влошаващите се американско-китайски отношения.

 

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите авиатори, които го направиха", каза президентът Джо Байдън. Байдън добави, че е издал заповед за сваляне на балона още в сряда, но Пентагонът е препоръчал да се изчака, докато това може да бъде извършено над открито море.

 

В операцията са участвали многобройни изтребители и самолети за презареждане с гориво от военновъздушните сили на САЩ. Само един изтребител F-22 обаче е изстрелял една единствена ракета "Ей Ай Ем-9 Екс" (AIM-9X) и е свалил шпионския балон, съобщи високопоставен американски военен представител. Балонът е свален на около шест морски мили (малко повече от 11 км) от бреговете на САЩ, добави той.

 

Свалянето на балона стана малко след като американското правителство нареди да се спрат полетите за и от три града в щата Южна Каролина - Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради неупомената тогава "активност по националната сигурност." Полетите бяха възобновени в следобедните часове на съботния ден.

 

Балонът е бил забелязан за първи път в американското въздушно пространство на 28 януари, а три дни по-късно е навлязъл в канадското въздушно пространство. След това отново се е върнал във въздушното пространство на САЩ на 31 януари, уточни американски представител на отбраната.

САЩ съобщиха за първи път открито за балона над територията на страната в четвъртък тази седмица. Вашингтон го нарече "явно нарушение" на суверенитета на САЩ, припомня БТА.

 

Министърът на отбраната Лойд Остин първи съобщи за свалянето на балона и каза, че той се използва от Китай "в опит да извършва наблюдение на стратегически обекти в континенталната част на САЩ".

 

Фотограф на Ройтерс, станал свидетел на свалянето, каза, че от изтребител е дошла реактивна струя и е ударила балона, но не е имало експлозия. След това балонът е започнал да пада, каза той.

 

Американското Федерално управление за авиация (FAA) по-рано съобщи, че временно е блокирало гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра над Атлантическия океан и покрай крайбрежието на Южна Каролина.

 

Американски висши военни представители съобщиха, че ще се опитат да съберат бързо останките от основните съставни части на китайския шпионски балон.

"Това събиране (на останките, бел. ред.) се извършва в момента. Колко дълго ще продължи то все още не може да се определи", каза пред журналисти висш американски представител на министерството на отбраната. Той добави, че останките са разпръснати в относително плитки води покрай крайбрежието.

Още от "Светът"

Германия гони над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война

Прочетете повече прочетете повече

В Русия нараства паниката от готвеното украинско контранастъпление

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата, пишат от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени