САЩ търси стратегическо превъзходство с нов клас подводници

Първата от тях ще струва 8,5 млрд. долара

Американска подводница
Американска подводница Източник: Wikipedia
Първата стратегическа американска ядрена подводница от клас "Колумбия", която е оборудвана с междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, ще струва около 8,5 млрд. долара, разкри АП. Средства за закупуването на първата подобна подводница вече са разпределени, нейното изграждане е в ход.
 
Тези стратегически подводници трябва да заменят остарелите подводници от клас Охайо. Общо 12 подводници от клас "Колумбия", способни да носят 16 МБР Traident II D5 с MIRV, трябва да бъдат построени и предадени на флота на САЩ до 2031 г.
 
Подводниците ще заменят 14-те остарели стратегически подводници от клас Охайо, които понастоящем са в ядрената триада на САЩ, всяка от които носи 20 ракети Traident II D5.
 
Очаква се шест подводници да бъдат разположени в базата Бангор Пасифик в щата Вашингтон и още шест в Кинг бей, Джорджия, в Атлантическия океан. На бойни патрули в световния океан ще има поне осем такива подводници едновременно. Останалите ще бъдат подложени на текуща поддръжка в базите.
 
Според документите на Конгреса, през следващите години се очаква да бъдат изразходвани общо 109,8 милиарда долара за програмата за подмяна на подводници.
 
Усъвършенстваните стратегически ядрени подводници от клас "Колумбия" са предназначени за 42 години служба. Строителството се извършва в корабостроителниците на General Dynamics Electric Boat и Newport News Shipbuilding.
 
Бойният флот на САЩ подчертават, че програмата за изграждане на нови ракетоносеци от клас "Колумбия" в момента е приоритет за стратегическите ядрени сили на САЩ.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени