САЩ удрят със санкции 35 руски олигарси, политици и журналисти

Замесени са в преследването на опозиционера Алексей Навални

САЩ удрят със санкции 35 руски олигарси, политици и журналисти
САЩ удрят със санкции 35 руски олигарси, политици и журналисти Източник: Getty Images

САЩ въвеждат санкции срещу 35 руски служители, олигарси, служители по сигурността и журналисти, замесени в преследването на опозиционера Алексей Навални. Това става чрез нов закон, внесен в Конгреса, съобщава членът на Хелзинкския комитет и конгресмен Пол Масаро.

 

В списъка са включени олигарсите Роман Абрамович, Алишер Усманов и Олег Дерипаска, председателят на "Газпром" Алексей Милър, главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин, главният изпълнителен директор на тв "Първи канал" Константин Ернст, главният редактор на Russia Today Маргарита Симонян, журналистът от тв "Русия-1" Владимир Соловьов, ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, директорът на ФСБ Александър Бортников, директорът на Росгвардия Виктор Золотов и др. Законопроектът за санкциите е внесен в Конгреса от демократа Том Малиновски и републиканеца Джон Къртис.

 

По подобен начин по-рано те наложиха акции срещу компании, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток-2". Освен това законопроектът ще бъде разгледан от администрацията на президента Джо Байдън. Във всеки случай налагането на санкции ще стане по преценка на Белия дом. През януари, малко след ареста на Навални, неговите поддръжници публикуваха списък с 35 имена. Публикуваните в проекта фамилии повтарят повечето от посочените в списъка "Навални", съставен след неговото арестуване е вкарване в затвора.

 

В средата на септември Комитетът на министрите на Съвета на Европа от своя страна изрази "дълбоко съжаление" за забавянето на отговора на запитванията към руските власти относно задържането на Навални, а също така прикани Русия да предостави анализ на възможностите за прилагане на европейската Решението на съда по Навални до 18 октомври.

 

От Кремъл вече бе изразена реакция и тя е, че Русия ще предприеме налагане на санкции на американски известни политици, бизнесмени и медии.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени