САЩ удрят със санкции 5 китайски компании

Компаниите са били включени за нарушения на човешките права на уйгурите и други мюсюлмански малцинства

САЩ-Китай
САЩ-Китай Източник: ВКонтакте

В сряда САЩ ограничиха износа на пет китайски компании по обвинения в нарушения на човешките права, предаде Гласът на Америка. Сред тях са големи производители на слънчеви панели. Компаниите, добавени към "черния списък" на Министерството на търговията, включват Hoshine Silicon Industry Co, Xinjiang Daqo New Energy Co., подразделение на Daqo New Energy Corp., Xinjiang East Hope Nonferrous Metals Co., дъщерно дружество на базирания в Шанхай производствен гигант East Hope Group, Xinjiang GCL New Energy Material Co. и производствен и строителен корпус на Синцзян (XPCC).

 

Компаниите са били включени за нарушения на човешките права на уйгурите и други мюсюлмански малцинства, според правителствена декларация в сряда. От департамента заявиха, че фирмите използват принудителен труд.

 

Американски служители предполагаха, че администрацията на президента Джо Байдън обмисля ограничения за китайските производители на слънчева енергия в Синцзян, откъдето се доставя голяма част от глобалните доставки на полисилиций, използван в слънчевите панели.

 

"Разбирам, че администрацията на Байдън в момента е в процес на оценка дали това ще бъде обект на санкции", каза пратеникът на Байдън за климата Джон Кери пред Камарата на представителите на САЩ през май, позовавайки се на слънчевите продукти в Синдзян.

 

През март Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу още двама китайски служители по същите обвинения. Вчера, Китай осъди САЩ като най-големия "създател на риск" за сигурността в региона, след като американски военен кораб отново плава през чувствителния воден път, който разделя Тайван от Китай.

 

7-ми американски флот заяви, че разрушителят с управляеми ракети от клас "Арли Бърк" USS Curtis Wilbur е извършил "рутинен транзит на Тайванския пролив" във вторник в съответствие с международното право. Повече от 40 държави призоваха Китай във вторник да разреши на шефа на ООН за правата на човека незабавен достъп до регион Синцзян да проучи докладите, че там незаконно са задържани над милион души, някои от които са подложени на изтезания или принудителен труд.

 

Съвместното изявление за Китай бе прочетено от канадския посланик Лесли Нортън от името на страни, включително Австралия, Великобритания, Франция, Германия, Япония и САЩ до Съвета за правата на ООН в ООН.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени